Pagina wordt geladen ...
zoeken
Contact opnemen

Teamcoaching

De belangrijkheid van goed samenspel in teamverband doet er toe. Organisaties leren, wanneer teams binnen de organisatie in staat zijn om te leren. Maar de tijdsdruk en prestatiedruk op teams neemt toe, de complexiteit neemt toe en de snelheid van verandering en vernieuwen neemt toe. Teams staan voor de uitdaging om toch flexibel en effectief te blijven. Maar hoe blijft u team effectief en goed werk leveren? Goed werk als team leveren blijkt in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Soms moeten er patronen doorbroken worden, die al jarenlang bestaan. U loopt tegen belemmeringen aan en u vraagt zich af hoe u daar mee om moet gaan. Overal waar groepen zijn, waar mensen samenwerken, overal waar teams zijn, zijn er ook van tijd tot tijd spanningen. Want een groep mensen zijn hoe dan ook allemaal individuen. In een werkgerelateerd team hebben we te maken met professionals die allemaal hun eigen karater, hun eigen expertise, hun eigen achtergronden en hun eigen normen en waarden hebben.  En dat kan soms botsen of tot spanningen leiden en het functioneren van een team in de weg staan.
 

Wanneer is er sprake van een team?

Wanneer spreken we over een groep en wanneer over een team? Een rij mensen voor de kassa is dat een groep of is dat een team? De docenten van de afdeling economie is dat een groep of een team? Er is hier nogal eens verwarring over, de begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Sommigen spreken van een team als het gaat over een bepaalde afdeling. We kennen allemaal wel het voorbeeld van een sportteam zoals een voetbalteam. Een ander voorbeeld is een evenemententeam of een wijkteam van verpleegkundige. Allemaal teams met verschillende achtergronden en verschillende omvang. Onderzoek heeft uitgewezen dat een optimaal team een beperkte omvang heeft van 6 tot 8 teamleden.

Wanneer is een team effectief?

Het belangrijkste kenmerk van een goed functionerend team is de hoge mate van taakgerichtheid. En het tweede kenmerk is een goed social functioneren van het team. Uit onderzoeken blijkt ook dat teams, door hun diversiteit aan teamleden samen creatiever kunnen zijn en dat ze beter complexe vraagstukken op kunnen lossen. Het team moet een helder gedeeld gemeenschapelijk doel hebben en alle professionals binnen het team dienen bereid te zijn om dat gemeenschapelijke doel te bereiken. Er dient dus een hooge mate van onderlinge afhankelijkheid te zijn.   

Wanneer is een team niet effectief?

Als er niet aan de bovengenoemde kenmerken wordt voldaan zal het niet lukken om effectief te zijn. Andere redenen waarom het niet lukt om een effectief team te zijn: 

 • Bewust of onbewust promoten teamleden hun eigen ideeën en versterken of negeren ideeën van anderen. 
 • Niet herkennen van de meest creatieve ideeën. 
 • Negatief reageren op iets nieuws.
 • Het eigen ego laten prevaleren boven het collectieve belang
 • Ze spreken een verschillende taal. 
 • Teamleden verschillen in hun motivatie tot participatie


Teamcoaching

Het hoeft niet zo te zijn dat u team niet effectief werkt en geen goed werk levert om toch aan teamcoaching te denken. Misschien wilt u gewoon ook eens een spiegel voorhouden en met uw team reflecteren op hoe het anders kan binnen uw team. Wij helpen graag. 

 

Teamwork en teamcoaching 1

Perspectieven op Teamleren

 • Lees meer over Teamleren

Wilt u advies, begeleiding of coaching? Stuur een Email of bel voor een afspraak. We gaan graag met u een conversatie aan. 

Neem contact met ons op.
 

          AANBEVOLEN TESTEN 

 • Teamscan
 • Ontwikkelscan voor teams
 • Teamroltest Belbin

POPULAIRE TRAININGEN  

 • Timemanagement 3.0
 • Keuzes maken  
 • Coachingstraject op maat

 

Leren is de kern. Hulp nodig bij uw HRD vraagstukken?   Neem contact op

Testen en Assessements

Corecase heeft ruime ervaring met testen en assessments die specifiek gericht zijn op


We maken gebruik van meer dan dertig testen. De testen zijn gebaseerd op wetenschappelijk principes die wereldwijd worden toegepast.

 

Bekijk al onze testen

Wachtwoord vergeten?