Pagina wordt geladen ...
zoeken
Contact opnemen

Twee manieren om met ontslag om te gaan

In hoofdlijnen zijn er 2 manieren hoe je met een ontslagsituatie om kunt gaan. Dat heeft te maken met hetgeen er in je fysieke en mentale voorraadschuur is aangelegd. Iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslag, fouten en mislukking. Dat is niet de kwestie. Het is niet de vraag of we met mislukkingen of fouten te maken krijgen. De vraag is hoe ga je er mee om? En in geval van een ontslag, hoe reageer je als er een transitie fase aanbreekt? Als je er mee te maken krijgt, is dit het verschil: je reactie.

  1. Je kunt blijven steken in zelfmedelijden en je vereenzelvigen met je werk.
    Dan kom je in de  situatie dat jij je werk bent en je werk synoniem aan wie jij bent. Je werk is dan je identiteit
  2. Je identiteit bepaald wie jij bent - en jij bent uniek!
    En daardoor kun je direct mogelijkheden zien waar de lijntjes weer bij elkaar komen.  

Er bestaat meer dan alleen werk, maar wat dan?

Onlangs maakte iemand mij attent op een scene uit de film “a beautifull mind” over de wiskundige professor John Nash. Wie zien dat John Nash bezocht wordt door een vriend die nog volop in het arbeidsproces zit. Er ontstaat een echte Core Conversation: 
‘Ik was in de stad om een workshop te geven. Ik ga vanavond terug…' 
Nash reageert daarop met: ‘Ik probeer de Riemann-hypothese op te lossen’ (een van de belangrijkste onopgeloste problemen in de wiskunde zie wikipedia), ‘Als ik indruk op ze kan maken moeten ze me mijn baan teruggeven. Maar het is moeilijk met medicijnen…'
'
John, doe rustig aan er bestaat meer dan alleen werk.’ 
En de gebroken en emotionele Nash reageert met: 
‘Wat dan?’

Twee soorten reacties

1. Het kan zo: Blijven steken in zelfmedelijden

Tsja.. ‘Wat dan?’ En hoewel ik besef dat Nash behandeld werd voor schizofreen is dit toch wel een vraag die bij veel mensen speelt.  Naar mijn idee is dit de vertolking van velen die aan de kant gezet zijn. Ontslag! Je baan kwijt, weg zelfvertrouwen, weg vastberadenheid. Hoe vertel ik dat thuis? Hoe ga ik daar mee om op de social media platformen? In een dergelijke crisis situatie wordt je gedwongen om tot de bodem te gaan van je gevoelens. Wie ben ik? Wat is mijn motivatie geweest? Ben ik mijn werk? Is mijn werk synoniem aan wie ik ben? Ben ik wat anderen van mij zeggen? Als dat tijdens de crisis situaties het inzicht is wat overblijft, dan geeft dat hoe dan ook belemmering in het maken van keuzes. Je werk is niet synoniem aan wie je bent! Een patroon wat toch voor vele moeilijk blijkt te zijn om te doorbreken en waardoor men dan ook meestal in zelfbeklag en rancune blijft steken.

2. Het kan ook anders: zien van mogelijkheden

Er is ook een andere manier. In crisis situaties komt het erop aan welke mogelijkheden je ziet. Door elke crisis heen worden er echte uitvinders, ondernemers of mensen met goede ideeën “geboren.” Waarom? Omdat dergelijke mensen werken en ondernemen mooi vinden, maar vooral bleven wie ze waren. Aanpakken, en je eigen identiteit bewaren. Is er meer dan alleen werk? Ja zeker! Wat dan?

 

Geschreven door Cees van den Berg

John Nash

Er bestaat meer dan alleen werk, kijk maar!

In zijn alles overtreffende en fantastische boek “Mannen en hun gedachten”  noemt Gordon McDonald 4 punten om de balans op te maken. En ik neem ze graag over 

  • Jouw waarde als mens hangt niet af van je werk
  • Laat je idee van succes in het leven niet afhangen van je werk
  • In de stormachtige momenten van het leven leer je ook dat je opvattingen over persoonlijke invloed niet worden bepaald door je werk
  • Je moet je leven niet door je werk laten beheersen vanwege de angst dat je zult falen 

POPULAIRE TRAININGEN  

  • Timemanagement 3.0
  • Keuzes maken  
  • Motivatie Patroon maken met SIMA

 

Leren is de kern. Hulp nodig bij uw HRD vraagstukken?   Neem contact op

Testen en Assessements

Corecase heeft ruime ervaring met testen en assessments die specifiek gericht zijn op


We maken gebruik van meer dan dertig testen. De testen zijn gebaseerd op wetenschappelijk principes die wereldwijd worden toegepast.

 

Bekijk al onze testen

Wachtwoord vergeten?