Pagina wordt geladen ...
zoeken
Contact opnemen

Het zinkgat van de lastige of moeilijke werksituatie

Loopt het niet goed op je werk?
Ben je te druk? Of zit je midden in de hectiek van een reorganisatie? Of midden in een conflict? Dreigend ontslag? Heb je moeite overzicht te houden? Als je het gevoel hebt dat de uren en dagen tussen je vingers doorglippen, en dat je de zaken van vandaag gisteren al had moeten regelen, kijk dan uit dat je niet in een zinkgat verdwijnt.

Je doet er goed aan om orde in je leven te brengen. Als je alle moeite moet doen om jezelf steeds weer te bewijzen en je functie niet meer in overeenstemming is met je motivatie dan is het goed om eens een motivatieprofiel te laten maken. Past het werk wat ik doe wel bij mij? Zit ik wel in de goede rol waar ik mijn vaardigheden tot waarde kan brengen? Ben ik gemotiveerd voor het werk dat ik doe?

Zinkgaten en het zinkgatsyndroom

Zinkgaten kunnen op natuurlijke wijze ontstaan maar er zijn ook zinkgaten die door menselijk handelen ontstaan. In gebieden waar veel grondwater uit de aardlagen is weggepompt is er een grotere kans op het ontstaan van zinkgaten. In mijngebieden is er eveneens een grotere kans op het instorten van mijngangen en daarmee gepaard gaande zinkgaten. (bron: wetenschap.infonu.nl) In zijn bekende boek "Breng orde in je innerlijke leven" schrijft Gordon McDonald in zijn eerste hoofdstuk over het zogenaamde zinkgatsyndroom. Letterlijk schrijft hij: 'Plotseling zakt alles in, wat je het angstige gevoel geeft dat helemaal niets - zelfs niet de grond onder je voeten - nog betrouwbaar is. Het leven van veel mensen is te vergelijken met zo'n zinkgat. Het is heel goed mogelijk dat velen van ons zich op een of andere moment aan de rand van een zinkgat bevinden.... Soms lijkt er maar weinig te zijn wat een inzinking zoals een zinkgat kan voorkomen.' (McDonald, G. - 2016)  Wat is er aan de hand?  

Wat veroorzaakt de moeilijke werksituatie -  wat is er aan de hand?

Als je het gevoel hebt ook aan de rand van een zinkgat te staan en dat alles onder je voeten onverwacht dreigt weg te slaan, dan kan dat met verschillende zaken te maken hebben. Veelal heeft het te maken met een verwaarlozing van het innerlijke leven. Als er onafgebroken een beroep op je tijd wordt gedaan en je constant aan de verwachting van een ander moet voldoen dan kan dat leiden tot faalangst, controledwang of tot piekeren, of misschien neem je te veel verantwoordelijkheid. Dan kun je het gevoel krijgen dat je niet meer jezelf mag zijn. Je komt dan in overlevingsmechanismen terecht om het zinkgat niet ingesleurd te worden. 

Persoonlijke ontwikkeling

Herken je jezelf in bovengeschetste situatie? Kom dan eens vrijblijvend praten bij Corecase. Wij kunnen je helpen om weer tot ordening en aanvaarding te komen. Wij coachen op basis van jouw persoonlijke leerdoelen. Laat ons je helpen met bijvoorbeeld onze training timemanagement.
Veelal combineren wij diverse trainingen in een individueel en effectief “op maat” gemaakt coachingstraject. Corecase helpt u om te voorkomen dat u niet in het zinkgat terecht komt!

Geschreven door Cees van den Berg


Stuur een Email, vul het contactformulier in, bel voor een afspraak of kom langs. 

Neem contact met ons op.

 

Leren is de kern. Hulp nodig bij uw HRD vraagstukken?   Neem contact op

Testen en Assessements

Corecase heeft ruime ervaring met testen en assessments die specifiek gericht zijn op


We maken gebruik van meer dan dertig testen. De testen zijn gebaseerd op wetenschappelijk principes die wereldwijd worden toegepast.

 

Bekijk al onze testen

Wachtwoord vergeten?